Qishloq xo`jaligi samaradorligini oshirish, aholini oziq-ovqat mahsulotlari bilan
uzluksiz ta’minlash hozirgi kunda dolzarb, ma’suliyatli masaladir. Aholini yil davomida
meva – sabzavot va poliz mahsulotlari bilan ta’minlash uchun saqlash va qayta ishlash
ishlariga alohida e’tibor berish lozim. Chunki, meva – sabzavot va poliz mahsulotlari
mavsumda yetishtiriladi. Ularni uzoq saqlash va qayta ishlashni tashkil etmasdan aholini
turli mahsulotlar bilan yil mobaynida ta’minlab bo`lmaydi.
Mahsulotlar ishlab chiqarish ko`paygan sari saqlash va qayta ishlash ham
takomillashmog`i kerak. Meva-sabzavot va poliz mahsulotlarini yetishtirish, yig`ish,
tashish, saqlash va qayta ishlash ilmiy tashkil qilinsa, bu borada fan-texnika yutuqlari
hamda ilg`orlar tajribasi keng joriy etilsa, mahsulotlar isrof bo`lishi kamayadi.
Chunki, xalqaro FAO tashklotining bergan ma’lumotiga ko`ra har yili yetishtirilgan
hosilning qariyb 20-30% yig`ish, tashish va saqlash jarayonida nobud bo`ladi (Xidirov Y.,
Sulaymonov B., Xakimov R.