Бизга малумки вино тайёрлашда ачитқилардан фойдаланилади. Узум шарбати ачитилиб вино олинади. Адабиетлардаги маълумотларга кўра (Абдуразакова С.Х., 1990), ачитқилар чекланган шароитда узлуксиз усулда культивациялаш жараёнида турли ферментлар (инвертаза, липаза, протеаза, эстераза) экзо холатда юкори миқдорда синтезланиши кузатилади.
Шунинг учун биз иккита гидролитик ферментларни, инвертазани ва эстеразани, фаоллигини температураси чегараланган шароитларда кузатишни маўсад ўилиб қўйдик.
Бу ишда инвертаза ва эстераза ферментларини активлигини бижғиш жараёнида кузатилди, нега деса бу ферментлар озиқ овқат саноатида кенг миқёсида ишлатилади.