Chigitli paxtaning namligi bir qancha omillarga bog’liq bo’lib, u terim davridagi ob-havo sharoiti, dalaning uskuna terimiga hozirlanganligi, chigitli paxtaning ochilishi va boshqa omillar ta`sir etadi. Namlik chigitli paxtaning tovar va texnologik sifatidagi qimmatiga ta`sir etuvchi asosiy omil hisoblanadi. Paxta tozalash korxonalarida yig’im-terim mavsumida terilgan paxtani bir vaqtning o’zida qayta ishlash imkoniyati yo’qligi sabab uni uzoq muddat saqlashga to’qri keladi. Namligi yuqori chigitli paxtani saqlash davrida chigitda biologik jarayon davom etib, chigit issiqlik chiqaradi. Oqibatda chigitli paxtaning sifat ko’rsatkichlarini pasayishiga olib keladi, ya`ni uning tolasining pishiqligini, chigitining yog’ berish darajasini kamaytiradi, tolaning tashqi ko’rinishini o’zgartiradi. Qayta ishlash jarayonida esa texnologik uskunalarning bir maromda ishlashini qiyinlashtiradi va mahsulot sifatini keskin pasaytiradi.