Vitaminlar tirik mavjudotlar organizmi uchun juda zarur, fiziologik ahamiyatli, fermentlar tizimi tuzilishi uchun muhim. Ularning bo’lmasligi kasalliklarga yoki o’limga olib keladi. Ular oz miqdorda bo’lsa ham kishi organizmida, xujayradagi jarayonda kuchli faollikga ega. Ularning ko`pchiligi kimyoviy tuzilishi jihatidan murakkab organik moddalardir. Ular asosan turli o`simliklarda, ho`l meva, ovqat mahsulotlarida va sabzavotlarda bo`ladi. Ularning har biri fizik-kimyoviy tuzilishi va farmakologik xossalari bo`yicha ma’lum bir vazifani bajaradi va bu jihatdan bir – biridan farq qiladi. Shuning uchun ular bir - birini o`rnini bosa olmaydi. Ular ko’pchiligi kofermentlar sifatida muhim bioximiyaviy reaksiyalarda bevosita ishtirok etadi. Ayrimlari nerv impulslari o’tishida, ko’rish akti sodir bo’lishda va boshqa fiziologik prozesslarida muhim rol o’ynaydi.