Buyrak xastaliklarini davolash
Buyrak xastaliklarini davolash
Oshqovoqdan olingan sharbat buyrak xastaliklariga davodir.
No’xat suvi, turp yaprog’ining suvi, turpning ingichka va so’limagani buyrakdagi tosh va chiqitlarni haydab tushirishda eng yaxshi vositadir.
Chumchuq go’shti va chayonning kuli buyrak va qovuqdagi toshni tushiradi.
Maymunjon va beda ildizlari, gulxayri urug’i, olcha mevasi, do’lana yelimi buyrakdagi toshni maydalab chiqaradi.
Xirsquloq yaprog’ining 10 gr.ni suvda 15 daqiqa qaynatib, tindirib ichsangiz, buyrak kasalliklariga shifo bo’ladi.
Xina ildizi, tog’ petrushkasi, yalpiz, erman, dasht bodringining urug’i va ildizi, shirin ajriq ildizi ham buyrak va qovuqdagi toshlarni maydalab haydaydi.
Har kuni 3 gr. qalampirmunchoqni choy yoki dog’ suv bilan ichilsa, buyrakdagi sovuqlikni ketkizadi.
Sariq choy (dalachoy) o’tini suvda qaynatib, tindirib ichsangiz, buyrak xastaliklaridan xalos bo’lasiz.
Sarimsoq sirka bilan qo’shib yeyilsa, buyrakdagi shishni daf qiladi.
Yong’oq mag’zi bilan asaldan murabbo tayyorlab yeb yurilsa, buyrakni semirtiradi.
Oq tut buyrak yog’ini mustahkamlashda eng yaxshi davodir.
Har kuni 2-3 gr. dan zig’ir urug’ini yanchib yeb yursangiz, buyrak yarasi va jarohatlaridan forig’ bo’lasiz.
Uzumning yangi sharbati buyrakdagi toshlarni yo’qotishda foyda beradi.
Sigir suti, gurunch va yong’oq mag’zidan pishirilgan shirgurunch buyrak va badanni semirtiradi.
Urug’i olingan mayiz, baliq kabob, mosh buyrak xastaliklariga davodir.
Achchiq bodom mevasi va ildizi, shirin bodomning shakar solib tayyorlangan murabbosi, shirin pishgan qovun buyrakni turli xastaliklardan xalos qiladi.
Pishgan uzumni po’sti va urug’idan tozalab yeb yurish buyrak �g’ini ko’paytiradi.
Zig’ir urug’ining qaynatmasini kuniga 5-6 martadan ikki hafta mobaynida ichish buyrak toshlariga davodir.
Kuniga 7-8 gr. yalpizni ezib, shakar va asal aralashtirib ichilsa, zaiflashgan buyrakka davo bo’ladi.