Anorning foydali xususiyatlari
Anor yer yuzidagi eng foydali mevalardan biri hisoblanadi . Uni qadim zamonlardan beri sevib iste’mol qilishadi. Tarkibida turli-tuman vitaminlar, biriktiruvchi to’qimalar, mikroelementlar mavjud.

Anor daraxtini yetishtirish hamma tomondan yoqimli va foydali. Uni n g po’sti, po’chog’i va ildizlari shifobaxsh, barglarini damlab ichish mumkin, mevasi juda shirin. Quritilgan anor gullari choy sifatida damlab ichilsa, gipertoniklarga katta foyda beradi.

Anor donalarining sharbati askorbin kislotasiga (14 %gacha), boshqa meva kislotalariga, qand va taninlarga juda boy. Undan musallas, punsh va mevaning lotincha nomi sharafiga qo’yilgan grenadin ichimligi tayyorlanadi. Grenadin — bu anorning oddiy sharbati.

Anor sharbati vitaminlarga boy mahsulot hisoblanadi, shu bois uni organizmning sillasi quriganida, kamqonlikda, aterosklerozda, nafas olish yo’llari infeksiyalarida, bronxial astmada, anginada, radioaktiv nurlanishida ichish tavsiya etiladi.

Anorning shirin navlaridan olinadigan sharbat infeksiya kasalliklari va jarrohlik operatsiyalaridan keyin, buyrak sanchiqlari va oshqozon-ichak buzilishlarida samarali tiklovchi vosita sifatida yaxshi foyda beradi.

Anorning nordon navlaridan olinadigan sharbat esa, diabet kasalligida yordam beradi. Agar maxsus tavsiyalar bo’lmasa, ichiga bir osh qoshiq asal solingan anor sharbatini kuniga bir stakandan ichish tayinlanadi. Diqqat: anor sharbati oshqozon yarasi kasalligida, oshqozon shirasining kislotalilik darajasi katta bo’lgan gastritda tavsiya etilmaydi ! Tabiiy anor sharbatiga biroz suv qo’shish lozim, chunki uning tarkibidagi kislotalar tish emalini yemirishga qodir.

Anor mevasi po’chog’idan tayyorlangan qaynatma ichak yoki oshqozon yallig’lanishi holatida yordam beradi, dizenteriya va gemorroyga qarshi kurashda qo’shimcha samara beradi. Tarkibida C vitamini juda ko’p miqdorda bo’lgan anor suvi organizmni mustahkamlaydi hamda ko’plab virusli kasalliklarning oldini olishda sitrusli mevalar sharbatidan qolishmaydi. Shuningdek anor ishtahani ochadi, uning urug’lari esa yurak mushaklarini mustahkamlaydi.

Anorning hamma qismlari foydali: po’chog’i ham, donalari ham, sharbati ham, danaklari ham, gullari ham, ildizi ham… U xo’l meva sifatida ham, murabbo ko’rinishida ham shifobaxsh hisoblanadi . Anor o’z tarkibi va foydali xususiyatlariga ko’ra shu darajada noyobki, uni ham tibbiyotda, ham kosmetologiyada qo’llashadi.

Anorli surtmalar va vannalar kosmetologiyada pigment dog’lar, sepkillar, husnbuzarlarni yo’q qilishda, yuz terisini oqartirishda, tirnoq va sochlarni mustahkamlashda faol ishlatiladi.

Anor suvi organizmdagi moddalar almashinuvini rag’batlantirishga qodir. Agar uni uchga bir nisbatda smetanaga aralashtirib, har kuni krem sifatida qo’llanilsa, u terini oziqlantiradi va yoshartiradi.

Ammo esingizda bo’lsin, anor mevasi va po’stlog’idan tayyorlangan damlama va qaynatmalarni ko’p miqdorda iste’mol qilish bosh aylanishiga, umumiy darmonsizlikka, ko’ngil aynishiga, qusishga va hatto tomir tortishishiga olib kelishi mumkin.

Manba: Forum.ziyouz.com