Biz doimo mevalarning sog‘lig‘imiz uchun qanchalik foydali ekanini ta’kidlab kelamiz. Endi esa ularning zararli tomonlari haqida to‘xtalmoqchimiz.
Asalning ham ozi shirin. Me’yorga rioya qilinmagan hollarda har qanday mahsulot aks ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Mevalar foydali, ammo hamma uchun emas.
Yosh o‘tgani sayin oshqozon-ichak traktining ovqat hazm qilish funksiyalari buziladi. Shu sababli avval bemalol hazm qilingan mevalar yoqimsiz oqibatlarga olib kelishi mumkin. Quyida kimlarga qanday hollarda mazkur mevalar tavsiya etilmasligi haqida
gaplashamiz.
Olmaning ba’zi navlari tarkibida kislota miqdori juda yuqori bo‘lib, bu ko‘plab kasalliklarning kuchayishiga sabab bo‘ladi. Mazkur meva pankreatit, xolesistit, gemorroy va yarali kolit bilan og‘rigan bemorlar uchun xavflidir. Shuningdek, qorin dam bo‘lishidan aziyat chekadiganlar uchun ham olma tavsiya etilmaydi. Chunki olma kimyoviy ishlov berilishi natijasida o‘zida zararli moddalarni, shu jumladan, pestitsidlarni to‘playdi.
Pishib yetilgan nok oshqozon kislotasi miqdorini oshirishi mumkin, shu sababli ham oshqozon-ichak kasalligiga chalinganlar bu mevani yemagani ma’qul. Nokni boshqa meva yoki ovqat, jumladan, yog‘li va dudlangan go‘sht, sut mahsulotlari bilan birga yeyish ichak faoliyatining zo‘riqishiga olib keladi.
Tarkibida shakar miqdori ko‘p bo‘lgani uchun qandli diabetga chalinganlar banan yeyishdan tiyilgani yaxshi. Yashil banan meteorizmga olib kelishi mumkin, pishgani esa ayniqsa, sut qo‘shib tayyorlangani (smuzi) diareyani keltirib chiqaradi.
Agar beta-blokator qabul qilsangiz, banan qonda kaliy miqdori oshishiga sabab bo‘ladi. Bu, ayniqsa, buyrak kasalligiga chalinganlar uchun xavflidir.
Sitrus mevalar tarkibidagi kislota oshqozon-ichak trakti va siydik pufagi organlaridagi shilliq pardani zararlashi va tish emaliga ta’sir qilishi mumkin. Ayniqsa, greypfrut tarkibidagi furanokumarinlar tufayli ko‘plab dorilar samaradorligi pasayadi.
Qo‘llash mumkin bo‘lmagan holatlar:
gastrit;
oshqozon yarasi;
pankreatit;
oshqozon kislotasining oshishi;
podagra;
qandli diabet (apelsin va mandarin tavsiya etilmaydi);
buyrak va jigar kasalliklari (greypfrut taqiqlanadi);
menopauza.
Mazkur meva, ayniqsa, og‘iz atrofida kuchli allergik reaksiyalarni keltirib chiqarishi mumkin. Agar lateksga allergiyangiz bo‘lsa, kivi iste’mol qilmang. Banan kabi kivida ham yuqori kaliy miqdori muammosi bo‘lishi mumkin.
Tarkibida shakar miqdori ko‘p bo‘lgani sababli uzumni boshqa mahsulot bilan iste’mol qilish tavsiya etilmaydi.
Qo‘llash mumkin bo‘lmagan holatlar:
o‘tkir bosqichdagi oshqozon va o‘n ikki barmoqli ichak yarasi;
kolit;
diareya;
qandli diabet;
semizlik;
gipertoniya;
jigar sirrozi;
kariyes va stomatit.
Shuni unutmangki, shirasi tufayli uzum ko‘plab hasharotlarni o‘ziga jalb qiladi. Natijada meva bakteriyalar koniga aylanadi. Chunki pishib yetilgan mevalarga bir necha bor juda kuchli kimyoviy moddalar bilan ishlov beriladi. Uzumni doimo yaxshilab yuving, iloji bo‘lsa, po‘stsiz iste’mol qiling.
Mazkur mevalarning zararli tomoni — shirinligi va ozuqaviy tolaga juda boyligidir.
O‘rik va shaftolini qanday hollarda yemaslik lozim:
qandli diabet;
kislotalilikning oshishi;
gastrit;
qalqonsimon bez bilan bog‘liq muammolar;
diareyaga moyillik (suvsizlanishni keltirib chiqaradi);
gepatit.
Olxo‘ri kimlarga tavsiya etilmaydi:
Buyrakda muammosi bo‘lganlarga ushbu meva taqiqlanadi. Olxo‘ri tarkibida
oksalat moddasi ancha yuqori bo‘lgani uchun buyrakda tosh paydo bo‘lishiga
sabab bo‘lishi mumkin. Qandli diabet, xoletsistit, pankreatit, spastik
kolit, allergiyaga moyilligi bor kishilarga ham olxo‘ri yeyish tavsiya etilmaydi.
Мы всегда подчеркиваем пользу фруктов для нашего здоровья. Теперь мы подошли к той части, где мы говорим о золотой середине.
Мед тоже немного сладкий. Любой продукт может иметь побочные эффекты, если за ним не следуют. Фрукты полезны, но не для всех.
С возрастом ухудшается пищеварительная система желудочно-кишечного тракта. Поэтому ранее легко усваиваемые плоды могут привести к неприятным последствиям. Ниже мы поговорим о том, кому и при каких обстоятельствах не рекомендуются эти фрукты.
Не
Некоторые сорта яблок содержат большое количество кислоты, которая может привести ко многим заболеваниям. Этот фрукт опасен для больных панкреатитом, холециститом, геморроем и язвенным колитом. Яблоки также не рекомендуются тем, кто страдает метеоризмом. Это связано с тем, что яблоки в результате химической обработки накапливают вредные вещества, в том числе пестициды.
Нок
Спелые груши могут увеличить количество желудочной кислоты, поэтому людям с желудочно-кишечными заболеваниями нельзя есть этот фрукт. Употребление груш с другими фруктами или продуктами, включая жирное и копченое мясо и молочные продукты, может привести к усилению функции кишечника.
Банан
Из-за высокого содержания сахара людям с диабетом следует избегать употребления бананов. Зеленые бананы могут вызывать метеоризм, а созревание, особенно приготовленное с молоком (смузи), может вызвать диарею.
Если вы принимаете бета-блокаторы, бананы могут повысить уровень калия в крови. Это особенно опасно для людей с заболеваниями почек.
Грейпфрут
Кислота в цитрусовых может повредить слизистые оболочки желудочно-кишечного тракта и мочевого пузыря, повлиять на зубную эмаль. Многие препараты, в частности, снижают эффективность фуранокумаринов грейпфрута.
Противопоказания:
гастрит;
язва желудка;
панкреатит;
увеличение желудочной кислоты;
подагра;
сахарный диабет (не рекомендуются апельсин и мандарин);
болезни почек и печени (запрещен грейпфрут);
менопауза.
киви
Этот фрукт может вызывать сильные аллергические реакции, особенно вокруг рта. Если у вас аллергия на латекс, не ешьте киви. Как и бананы, киви могут быть проблемой из-за высокого уровня калия.
Виноград
Не рекомендуется есть виноград с другими продуктами из-за высокого содержания в нем сахара.
Противопоказания:
острые язвы желудка и двенадцатиперстной кишки;
колит;
диарея;
сахарный диабет;
ожирение;
гипертония;
цирроз печени;
кариес и стоматит.
Имейте в виду, что виноград привлекает много насекомых из-за своего сока. В результате плод становится кладезем бактерий. Потому что спелые плоды многократно обрабатываются очень сильными химикатами.Регулярно мойте виноград и, если возможно, очищайте его от кожуры.
Абрикосы, сливы, персики
Недостатком этих фруктов является их сладость и богатство пищевыми волокнами.
Когда нельзя есть абрикосы и персики:
сахарный диабет;
повышение кислотности;
гастрит;
проблемы с щитовидной железой;
склонен к диарее (вызывает обезвоживание);
гепатит.
Кому не рекомендуются сливы:
Этот фрукт противопоказан людям с проблемами почек. Содержит сливы
из-за высокого содержания оксалатов при образовании камней в почках
может быть причиной. Сахарный диабет, холецистит, панкреатит, спастичность
Сливы также не рекомендуются людям с колитами или аллергиками.
Joylangan vaqt: 2022-08-27 21:54:03